Fastigheten i Brålanda som kommunen sålde för billigt, enligt EU-kommissionen.
Toppaffären

EU dömer ut Toppaffären

EU-kommission tycker att det var fel av Vänersborgs kommun att sälja Toppfabriken i Brålanda till företaget Hammar Nordic Plugg för åtta miljoner kronor.

Företaget Hammar Nordic Plugg fick ett olagligt stöd av Vänersborgs kommun i samband med Toppäffaren i Brålanda. Det anser EU-kommissionen i ett utlåtande.

För tre år sedan beslöt Chips AB, som ägde och drev Brålandafabriken, att lägga ner tillverkningen och då såldes anläggningen till Vänersborgs kommun för 17 miljoner kronor.

Kommunen ville rädda arbetstillfällena och upprättade då ett kontrakt med Trollhätteföretaget Hammar Nordic Plugg om att hyra ut fabriken. Dessutom så fick Hammar en option på att inom en tvåårsperiod få köpa fabriken för åtta miljoner.

Redan ett halvår senare köpte Hammar Nordic Plugg fastigheten för det pris som gjorts upp, men redan ett par veckor innan hade Hammar i sin tur gjort upp med en annan köpare om att sälja anläggningen för 40 miljoner.

Kontentan blev att Vänersborgs kommun förlorade nio miljoner och Hammar Nordic Plugg tjänade 32 miljoner.

Konsekvensen blev en intensiv debatt i kommunen och sedemera en anmälan till EU-kommission om otillåtet stöd till ett enskilt företag. Och kommissionen har kommit fram till för den anser att det från början var uppenbart att köpesumman borde varit högre.

Chips AB gjorde en värdering och kom fram till 27 miljoner, men Vänersborgs kommun tog aldrig in någon värderingsman och förhandlade bara med Hammar Nordic Plugg.

Det strider mot EU-lagar och kan nu få till konsekvensen att Hammar Nordic Plugg får betala tillbaka mellanskillnaden på 32 miljoner, alltså hela vinsten på affären.

Frågan är om det är Vänersborgs kommun som i så fall får de 32 miljonerna. Eftersom Topp, som köpte fabriken, nu gått i konkurs, och Hammar Nordic Plugg är en av fordringsägarna, så är det höljt i dunkel om eller hur mycket som det företaget kan betala om de blir anmodade att göra det av EU-kommissionen.

Topp i Brålanda i konkurs

#text=4201692#nuvarande ägare, livsmedelföretaget Topp i Brålanda, har försatts i konkurs. Det beslutade Vänersborgs tingsrätt i går efter att företaget lämnat in en konkursansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".