Foto: SVT Bild.
Snöröjningen

Olika bud om snöröjning i vinter

Det är redan dags för snöplogarna och frågan är vad kommunernas snöröjning lärde sig av den vinter som var.

De flesta småkommunerna i Fyrbodal fortsätter med samma organisation som tidigare. Däremot har de större kommunerna gjort förändringar.

– Det vi framförallt har gjort är att säkra upp back up-resurser. Det gäller entreprenörer och maskiner. Vi vet vad som finns och entreprenörerna vet att vi kan komma att ringa. Det gör att vi kan få loss resurser i större omfattning, säger Sten Anders Olsson som är gatuchef i Uddevalla kommun.

Problemet med snövädret förra vintern var de stora snömassorna. Det var svårt att få snön ur vägen och det var svårt att veta var tippas. I Uddevalla har kommunen gjort i ordning tre snötippar.

Sveriges Radio Väst har ringt runt till Fyrbodalskommunerna. Några saker är lika för de flesta kommuner: Ovädren i början på året gjorde att det är ont om pengar för snöröjning under november och december. Personalen har mycket övertid och därför har flera kommuner, precis som Uddevalla, kontrakterat fler snöröjare.

Vänersborg har gjort om sin organisation totalt och satsar på att kunna röja inne i centrum under hela dygnet. För att klara av det har kommunen kontrakterat fler snöröjare.

De flesta kommuner har dock inte ändrat sin organisation utan fortsätter som förut.

– Vi kommer förhoppningsvis klara snöröjningen bättre eftersom vi har en bättre back-up med framförallt maskiner. Däremot har vi inte råd att ha dem i beredskap men vi har en lång lista nu med entreprenörer som vi kan ringa in, säger Sten Anders Olsson som är ansvarig för snöröjningen i Uddevalla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".