Löneklyfta minskar i snigeltakt i Vänersborg

Det skiljer drygt 3 000 kronor mellan männens och kvinnornas löner i Vänersborgs kommun.
Förra året ökade medellönen med 25 kronor mer för kvinnorna än för männen. Men med den takten kommer det att ta 120 år innan kvinnorna kommer ikapp männens löner.

Medellönen för de kommunaställda kvinnorna i Vänersborgs kommun är 18 935 kronor, för männen är den 21 983 kronor. Skillnaden är alltså drygt 3 000 kronor.
Men då skall påpekas att lönerna är uppräknade till heltid. Och eftersom knappt två tredjedelar av kvinnorna arbetar heltid och 90 procent av männen så är skillanden ännu större, om man ser till vad männen och kvinnorna får in på sitt lönekonto.
Under förra året ökade medellönen för kvinnor anställda av Vänersborgs kommun med 784 kronor och för männen med 759 kronor. Kvinnorna krympte alltså avståndet med 25 kronor. Och eftersom glappet är 3 000 kronor kommer det alltså att ta 120 år innan kvinnorna kommer ikapp -om utvecklingen fortsätter i samma snigelfart.
Det finns fler sätt att beskriva löneklyftan mellan könen: Knappt 30 procent av kvinnorna och nästan 60 procent av männen i Vänersborgs kommum tjänar mer än 20 000 kronor i månaden. Också i kvinnodominerade yrken släpar kvinnolönerna efter. Manliga socialsekreterare, sjuksköterskor och barnskötare tjänar mer än sina kvinnliga kolleger. Och bland alla fyra kategorier av grundskolelärare ligger männens läner hägre än kvinnornas.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".