Över 29 000 fall av misshandel mot kvinnor anmäldes 2009. Foto: Scanpix
Mäns våld mot kvinnor

"Vi måste bemöta våldet"

Kvinnoförening: "Det ökar för varje år"
1:16 min

I dag är det FN:s internationella dag för avskaffandet av alla former av våld mot kvinnor. Enligt FN:s beräkningar kommer 70 procent av världens kvinnor någon gång under sin livstid att bli utsatta för våld.

I Sverige anmäldes förra året omkring 29 100 fall av misshandel mot kvinnor. I drygt 80 procent av fallen var förövaren en man. Samtidigt är mörkertalet stort.

Yvonne Haglund på Kvinnoföreningen Andrum i Bohuslän säger att våldet ökar för varje år som går.

– Som det är nu går vi bara runt problemet och tar hand om alla utatta kvinnor och barn. Vi måste försöka bemöta våldet.  

Störst risk att bli utsatta för övergrepp löper kvinnor när de befinner sig i det egna hemmet.

– Till 99 procent sker det i hemmet, och det är ju därför det är så svårt att – där finns det ju aldrig några vittnen till det här våldet. Det är den farligaste platsen för kvinnor och barn. Och det finns även män som är utsatta, säger Yvonne Haglund.

Hur ska man få män att sluta slå?

– Vi måste börja jobba förebyggande. Det är så svårt för det behövs så mycket mer kunskap för att förstå genusperspektivet. Att vi måste börja jobba med små killar, nästan redan i förskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".