Foto: Erik Grönlund/SR Väst.
Konsument

Dyr surfplatta årets julklapp

1:20 min

Om man ska tro Handelns utredningsinstitut blir surfplattan årets julklapp. Men det var ingen rusning till elektronikförsäljarna på Överby köpcentrum i dag.

– Det är för ungdomar, inte för gamla kärringar, säger Orvokki Pettersson om surfplattan.

Det blir en hård julklapp under granen i år i form av en surfplatta. Handelns utredningsinstitut presenterade i dag vad de tror kommer att bli årets julklapp.

I ett pressmeddelande nämns Ipaden, en viss typ av surfplatta, som trendsättare. Problemet är bara att svenska elektronikförsäljare inte har den i butik ännu. Troligtvis kommer den inte heller före jul.

Just nu finns alternativ till Ipaden i butikerna och hos en av elektronikförsäljarna kostar en surfplatta, utan abonnemang, nästan 8 000 kronor.

– Om man tittar på det här prissegmentet så är det någonting som inte säljer så mycket i jämfört med andra produkter. Men det är en häftig julklapp, säger försäljaren Elie Youhanna.

– Det är klart det är spännande, men förmodligen för dyr för min del, säger Erik Hilmersson som besökte Överby köpcentrum i dag.

Erik Grönlund
0522-67 00 25

Fråga

Årets julklapp

2009: Spikmatta
2008: En upplevelse
2007: Gps-mottagare
2006: Ljudboken
2005: Pokerset
(Handelns utredningsinstitut)

Krav på produkten

För att en produkt skall bli årets julklapp krävs:
1. Att den är en nyhet eller en produkt med nyväckt intresse.
2. Att den representerar den tid vi lever i.
3. Att den svarar för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter.
(Handelns utredningsinstitut)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista