Fängelse för Grebbestadsrånarna

Långa fängelsestraff - det blev domen mot flera av männen som den 22 april förra året rånade en värdetransportbil och Föreningssparbanken i Grebbestad. Domen meddelades av Strömstads tingsrätt onsdag förmiddag.

Tre av de åtta åtalade männen döms till åtta års fängelse. Det gäller tre göteborgare, 24, 33 respektive 35 år. Den fjärde rånaren, också han göteborgare och 32 år, får sex års fängelse. Det är 32-åringen som under rättegången utförligt berättade om hur rånet gick till. För det får han något lägre straff. Det var 32-åringen som efter rånet blev elev vid konstskolan Gerlesborg i Tanum.

Två andra åtalade, 40 respektive 41 år, också de göteborgare, döms för medhjälp till grovt rån.
40-åringen var den som tillverkade spikstjärnor, som rånarna kastade ut för att punktera eventuella förföljande polisbilar. Han borrade också upp det militära automatvapen som ingick i rånarnas vapenarsenal.
40-åringen döms till skyddstillsyn och behandling mot alkoholmissbruk.
41-åringen var den som lånade ut sin sambos sommarstuga intill Fjällbacka golfbana under förberedelserna inför rånet.

En sjunde man, en 42-åring som åtalats för skyddande av brottsling, frikänns. I det fallet kunde inte åklagaren styrka att han deltog i förstörandet av rånutrustningen efteråt.

En åttonde inblandad man, en 39-åring från Skaraborg, som levererat vapen till rånarna, åtalades för medhjälp alternativt grovt vapenbrott. Hans dom följer senare efter att han genomgått rättspsykiatrisk undersökning.

En nionde inblandad man, 33 år från Partille, som utpekats som rånarnas chaufför, är häktad i sin frånvaro och greps nyligen i USA, varifrån han begärs utlämnad. Bytet vid rånet var cirka 12 miljoner kronor. Pengarna har inte återfunnits.

Jan Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista