1 av 2
Foto: Kristina Stulken/SR Väst.
2 av 2
Mellerud ridklubb. Foto: Kristina Stulken/SR Väst.
Mellerud

"Sällan det händer något"

1:13 min

Väldigt få incidenter med tanke på hur många timmar som hästarna sköts om. Så säger de flesta av de åtta ridklubbar som Sveriges Radio Väst har pratat med efter den senaste tidens dödsolyckor inom ridsporten.

– Det är egentligen väldigt sällan som det händer något ordentligt, det brukar bli att de blir rädda eller tappar andan, säger Nina Persson, ridinstruktör på Melleruds ridklubb.

Sveriges Radio Väst har ringt till åtta ridklubbar i vårt område, som alla håller med Nina Persson. Flera säger att det är väldigt lite saker som händer med tanke på hur många timmar som hästarna sköts om.

Gemensamt för alla ridskolorna är att hjälm och sko med klack är obligatoriskt, däremot är det inte tvång på säkerthetsväst på alla ställen, men de rekommenderar att man använder det.

Alla är också överens om att rutiner och information är det viktigaste för att undvika att en olycka händer. Och är olyckan framme har alla sina rutiner att följa, och i till exempel Lysekil och Ljungskile för de också tillbudsrapporter och dokumenterar vad som hänt efteråt.

Nina Persson i Mellerud tycker inte att man ska skrämma upp sig i onödan, men att man ska tänka på att hästar är djur.

– Det är ju inga maskiner, och jag kan inte garantera att det aldrig kommer att hända någonting för en häst är en häst och de väger mycket och blir de rädda så flyr de fort. Det är mycket kraft som kommer, men ridskolehäst är oftast van vid sitt arbete och då brukar det oftast inte hända någonting, säger Nina Persson.

Kristina Stulken
kristina.stulken@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista