Tända ljus, levande ljus. Första advent. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Adventsmys ökar brandrisken

”Varje kamin är godkänd för ett visst kilo ved”
1:09 min

I advent är det mysigt med många levande ljus och när det är kallt vill vi värma oss med härliga brasor i kaminen. Men var försiktigt – slarv gör att bränderna ökar så här års.

Skadeförebyggare Dan-Ove Andreasson på Länsförsäkringar i Uddevalla uppmanar alla att elda rätt, kontrollera brandvarnarna och inte slarva med ljusen.

– Ställ inte värmeljusen för tätt, för det kan bli en övertändning över det hela och en stor, maffig låga.

– En bra regel är att den som tänder ljusen också släcker dem, säger Dan-Ove Andreasson.

Nästan hälften av alla bostadsbränder som beror på levande ljus sker i december. Totalt ökar bostadsbränderna kraftigt under december-januari och de flesta brandärenden hos Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän beror på att folk eldar fel, säger Dan-Ove Andreasson.

– Varje kamin är godkänd på ett visst sätt, man ska elda ett antal kilo ved och sedan låta den svalna av, men många eldar hårdare när det blir köldknäppar, som nu.

– I äldre hus, där timrade stommar ligger in mot skorstenen, är det särskilt stor risk för brand då, säger Dan-Ove Andreasson till Sveriges Radio Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".