Dyra sopor i frågasatta i Bengtsfors

Bengtsfors har Dalslands dyraste sopavgift men det finns det anledning till konstaterar kommunens revisorer.

Bengtsfors kommun höjde sina avgifter för soppor rejält vid förra årskiftet.  Därmed blev det en häftig debatt bland husägare och politiker om det verkligen var rätt att göra så.
Nu har kommunens revisorer tittat på utfallet och konstaterar att kommunen hade rätt enligt lag att höja taxan så mycket som behövdes. Vilket har blivit ungefär en 1000-lapp dyrare per år jämfört med de andra dalslandskomunerna dvs 2675 kronor för varannanveckastömning.
Men soporna kostar en hel del att ta hand om. Kommunens soptipp har läckt en massa rent ut sagt skitvatten som var tvungen att saneras. Till 2013 ska soptippen vara helt avvecklad och det kommer att kosta 6 miljoner.
Nu tar bengtsforsbornas sopor lastbil till Göteborg och en stor återvinningsanläggning som finns där.
Men revisorerna är inte helt övertygad om att kostnaden för framtidens sopor är finansierad trots förra årets kraftiga höjning. Så nu får kommunen göra en ordentlig plan på hur det ska gå till.
Charlotte Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".