Helena Jonsson i köket på Ronnums Herrgård. Foto: Cecilia Bäcklund

Fler äter julbord i år

1:33 min

Julbordet frestar gommen och efterfrågan har ökat. Åtminstone om man ska tro de hotell och restauranger som Sveriges Radio Väst har pratat med inför julmatssäsongen.

Första adventshelgen var det full fart i restaurangköken på alla de platser där det serveras julbord.

För julborden är populära. En rundringning i vårt område visar att viljan och förmågan att köpa sig en kulinarisk upplevelse i juletid har ökat sedan förra året. Flera ställen vittnar om att framförallt privatpersonerna, och inte företagen, gärna lägger några extra slantar för att smörja kråset på restaurang.

På Ronnums Herrgård, där Helena Olsson är souschef, har man förberett för fullt inför att gästerna ska sätta tänderna i klassisk julmat.

– Korvar, julskinka, men sen beror det väldigt mycket på vem man frågar. I år kommer vi till exempel ha grisfötter på vårt julbord eftersom det finns en efterfrågan på det. Janssons frestelse, omelett. Ja de klassiska julrätterna.

Har du några tips på hur man kan lägga upp det så man orkar njuta av allt?

– Ta det kalla först och sen kan man gå på det varma. Och sen kanske man kan gå på det kalla igen. Men man måste spara sig till dessertbordet.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se
0522 - 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista