Swedbanks kontor i Brålanda stängde igen i oktober. Foto: SR Väst
Vänersborg

Brålanda kan få ny bank

Gunnar Lidell (M): ”Det finns möjligheter”
1:23 min

Vänersborgs kommun vill starta ny bankverksamhet i Brålanda. Det var i oktober i år som samhället blev utan bankkontor.

I oktober i år lade Swedbank ned sitt kontor i Brålanda. Orsaken sades bland annat vara att fler och fler gjorde sina bankärenden via nätet och att rånrisken var större på en mindre ort.

Men gamla kunder och ortens företagare protesterade och gick till kommunen och bad om hjälp för att få en ny bank att slå sig ner i Brålanda.

Och nu har kommunen lovat att undersöka möjligheterna att få en ny bank att etablera sig.

– Det är ingen kommunal fråga att starta en bank men kan vi vara våra invånare behjälpliga med att bibehålla en service som är samhällspositiv så är det vår uppgift att göra det, säger Gunnar Lidell, moderat 1:e vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, som finns med i en grupp som ska arbeta med frågan.

En möjlighet som ska undersökas närmre är att göra bankverksamheten som ett ”leaderprojekt” där EU-pengar hjälper till att utveckla landsbygden.

Möjligen skulle Vänersborgs kommun då leda projektet men den nya Brålandabank som skulle kunna bli resultatet skulle inte se ut som en helt vanlig bank.

– Det finns alla möjligheter att starta en eller flera verksamheter i Bråland om bara engagemanget finns, säger Gunnar Lidell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".