Magnus Jacobsson (Kd) och Sture Svennberg (M) är två av Uddevallas kommunalråd i dag. Foto: SR Väst
Uddevalla

Uddevalla har flest kommunalråd

1:29 min

Uddevalla är på väg att bli en av Sveriges kommunalrådstätaste kommuner. Det blir fem kommunalråd i Uddevalla efter nyår. Det väntas fullmäktige beslut inom kort.

Fyra kommunalråd blir fem i Uddevalla. I Borlänge går man åt andra hållet. Där minskar antalet kommunalråd vid årsskiftet från sex till fyra.

– Ska man spara måste den politiska organisationen ta sin del, säger Kenneth Persson, Socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen.

Vi har jämfört Uddevalla med nio andra kommuner som har mellan 50 000 och 60 000 invånare. Det vanligaste är tre kommunalråd. Ett närliggande exempel är Trollhättan, ett annat Skövde, där moderaten Katarina Jonsson är tillträdande KS-ordförande.

– Det är lätt gjort att dra iväg, att man fyller på. Har man fyra säger man sedan att man behöver fem. Tre, det skall vi klara oss på, säger hon.

En kommun kommer efter nyår att ha lika många kommunalråd som Uddevalla väntas få, nämligen Östersund. Nyköping har också fem, men två miljöpartister delar där på ett kommunalrådsuppdrag.

Men sex av nio kommuner har alltså färre kommunalråd än vad Uddevalla med 52 000 invånare har, redan före utökningen från fyra till fem. Norrtälje med 56 000 invånare har bara två kommunalråd. Moderaten Kjell Jansson är kommunstyrelsens ordförande och säger att det inte är aktuellt med fler kommunalråd.

– Jag tycker inte att det är rimligt. Det är skattebetalarnas pengar det handlar om och allting kostar. Och vi bör föregå med gott exempel som politiker.

Men för politiker har det fördelar att kallas kommunalråd.

– Man får bättre pensionsvillkor om man har kommunalråd som titel, säger Kjell Jansson.

Borås, med dubbelt så många invånare som Uddevalla, har fem kommunalråd. Göteborg, tio gånger större än Uddevalla, har 13 kommunalråd.

Antal kommunalråd

Uddevalla: 5   
Borlänge: 4
Falun: 3
Hässleholm: 3
Nyköping: 5
Skövde: 3
Norrtälje: 2
Trollhättan: 3
Örnsköldsvik: 3
Östersund: 5 

SR Väst har jämfört kommuner med mellan 50 000 och 60 000 invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista