Tågvärden Agneta Olofsson vittnar om stor stress bland personalen. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
Trafik

Tufft för tågpersonal i snöyran

Agneta Olofsson, tågvärd: ”Man får trolla med knäna”
1:46 min

Tågpersonalen får ofta ta konsekvenserna av att tågen inte fungerar eller blir försenade när det snöar. Många vittnar om stor stress och litet stöd från arbetsgivarna.

Liksom förra vintern är det många tåg som den senaste tiden har havrerat i snöyran, avgångar blir kraftigt försenade och inställda.

– Det känns som om det kommer att bli som förra året. Växlar fryser, det finns inget folk ute och snöröjer, plattformar är översnöade, resenärer vet inte vart de ska ta vägen. Och man får trolla med knäna, säger Agneta Olofsson, tågvärd på SJ i Västra Götaland.

Många frågor från resenärer
Personalen på tågen måste hantera stressade resenärers frågor, som de ofta inte har några svar på.

– Det är svårt att få tag i någon som kan ge ett beslut om hur vi ska arbeta, vad vi ska ha för lösningar. Man får hitta på mycket själv, säger Agneta Olofsson.

För många anställda blir det långa arbetsdagar under stor stress, där tågpersonalen ofta har svårt att komma fram till trafikledningen. Ofta tvingas de själva hitta alternativa lösningar och fatta stora beslut.

– Många mår väldigt dåligt av att inte få något stöd och inte veta vad man ska göra med resenärer som inte kommer någonstans. Man jobbar och jobbar och påpekar saker och det blir ingen förändring. Det är bara någonting man säger uppifrån och från Trafikverket: att nu ska det bli så himla bra. Sedan funkar det inte ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".