1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Annsofie Andersson
Politik

Bara män styr i Uddevalla

”Det ligger i tiden”
1:28 min

Kvinnorna tar över i allt fler kommuner. Men Uddevalla sticker ut – där kommer alla fem kommunalråd att vara män de närmaste fyra åren.

Nästan var tredje kommun, 87 av 290, kommer att ledas av en kvinna de fyra närmaste åren.  Det visar en sammanställning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

I Sveriges Radio Västs område blir det bara en kvinnlig KS-ordförande de närmaste fyra åren, i Munkedal. Uddevalla sticker ut genom att inte bara kommunstyrelsens ordförande är man utan genom att samtliga fem kommunalråd som är föreslagna för nästa mandatperiod är män.

Vi har undersökt hur det ser ut i alla andra kommuner i Uddevallas storleksordning, mellan 50 000 och 60 000 invånare. Efter årsskiftet kommer drygt var tredje kommunalråd att vara en kvinna. I Skövde byter både Moderaterna och Socialdemokraterna ut en man mot en kvinna.

– Det är klart att det har legat i tiden att fler kvinnor bör komma in på även de högsta positionerna så att vi blandar båda könen. Självklart ligger det med, och då är det slumpen som gör att vi har generationsskifte samtidigt, säger Katarina Jonsson, som tar över som kommunstyrelsens ordförande i Skövde.

I Östersund är fyra av fem kommunalråd kvinnor. I den politiska toppen finns socialdemokraten Annsofie Andersson. Hon säger att det kan röra sig om en spridningseffekt partierna emellan. "Det fungerar ju med kvinnor". Men att Socialdemokraterna skulle ha två kvinnliga kommunalråd var inte helt okontroversiellt eftersom partiets princip är att det skall vara varannan damernas, varannan herrarnas.

– Men där konstaterade vi i Socialdemokraterna att vi haft en lång period tidigare där vi hade två män som kommunalråd i toppen. Så utifrån den diskussionen var det egentligen inte så märkligt, säger Annsofie Andersson.

Fråga

Tror inte på kvotering

Essam El-Naggar. Foto: Skoob Salihi/SR Väst

#text=4216241# är ett av kommunalråden i Uddevalla. Han tror inte på idén att kvotera in kvinnor till ledande positioner i politiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".