Eleverna Anna Abenius och Ellen Ahlbom Gran oroar sig inte för aids. Foto: Annie Fallenius/SR Väst
Internationella aidsdagen

Aids – ingen fråga för ungdomar

Elev: ”Tänker att den finns i Afrika”
4:14 min

I dag är det den Internationella aidsdagen, en dag med syftet att uppmärksamma den globala hivepidemin. Men för elever på Sinclairgymnasiet aidsfrågan inte så aktuell. 

– Man vet ju att det finns, men tänker att den finns i Afrika och inte att det skulle hända mig, säger Anna Abenius, elev på Sinclair.

33 miljoner människor i hela världen har i dag hiv eller aids och av dem lever 5 000 i Sverige. Föreläsningar, debatter, teaterföreställningar och fackeltåg är exempel på de aktiviteter som anordnas runt om i landet för att uppmärksamma sjukdomen och de som är drabbade av den.

Men på Sinclairgymnasiet i Uddevalla är aids ingenting man pratar om, eller är direkt rädda för.

– Däremot tänker man mer på andra sexuellt överförbara sjukdomar, säger Johannes Pilback som också är elev på Sinclair.

Ungdomar som är oroliga för att ha blivit smittade av en sexuellt överförbar sjukdom kan vända sig till ungdomsmottagningen. Där jobbar Eva-Lena Swedenfeldt.

Hon säger att det finns en oro bland ungdomar, men att hiv inte är det första som de tänker på när de kommer dit. Och visst skyddar sig ungdomar.

– Vi delar ut massor av kondomer, säger hon. Men uppenbarligen använder man inte kondom tillräckligt mycket, eftersom vi har så pass mycket könssjukdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".