Bosse Adriansson

Tystnad ger spekulationer

”Det ger utrymme för spekulationer”
1:54 min

Färgelandas nya politiska ledning vill säga upp kommunchefen Jan Eriksson. Men de vill inte säga varför. Bosse Adriansson ger här sin kommentar.

”Jag ser med spänning fram, om karriären blir kort eller lång, sjöng kommunchefen Jan Eriksson på kommunens personalfest för ett år sedan. Hans hemmasnickrade blues har fått ett ödets ironi i efterhand. Nu är Erikssons dagar i kommunhuset räknade.

Det tillträdande kommunalrådet, kristdemokraten Peter Johansson, säger att den nya borgerliga majoriteten saknar förtroende för Jan Eriksson, men säger inte varför. Det ger utrymme för spekulationer. Argumentet att Eriksson själv inte fått reda på anledningen är förståeligt, men samtidigt som Johansson inte vill berätta motiven till förtroendeklyftan i media berättar han för media att han vill ha bort Eriksson. Det är inte lika lätt att förstå.

Det socialdemokratiska oppositionsrådet Ulla Börjesson är upprörd över den politiska hanteringen, men uttalar inte sitt förtroende för Jan Eriksson. Det skapar också frågetecken.

Färgelanda har alltså en kommunchef som fått besked att han inte är önskvärd, men som inte fått reda på varför och som fortsätter att jobba. Det är en ohållbar situation. Lame duck, brukar det heta. Nu är ankan totalförlamad.

Det är ingen djärv gissning att det bland annat handlar om Björnhusaffären. Oberoende revisorer har kritiserat Jan Erikssons sätt att sköta utbetalningarna. Men det återstår att se vad den politiska ledningen har i bagaget.

Men politikerna har också sitt ansvar. När den borgeliga alliansen sprack våren 2009 på skolfrågan uppstod ett politisk vakuum som kom att vara drygt ett och ett halvt år. Två valberedningar slets ut i den misslyckade jakten på en ny majoritet  – och på ett nytt kommunalråd – som ville ta ansvar. Det gav kommunchefen ett spelutrymme som han knappast vantrivdes med.”

Bosse Adriansson
bosse.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".