Bengtsfors

Bertilsson blir politiker – igen

1:21 min

Den moderate före detta riksdagsledamoten Stig Bertilsson från Vänersborg gör comeback i politiken. Den här gången i kommunpolitiken i Bengtsfors.

Det var 14 år sedan som han fälldes i hovrätten för grovt bedrägeri när det gällde presstöd till tidningen Dalslänningen.

Då fick han avgå som riksdagsledamot. Nu är han skriven i Bengtsfors och nominerade av de lokala moderaterna i fullmäktige till en plats i kommunstyrelsen.

– Vi har naturligtvis tagit upp bedrägerihistorien till behandling. Både i partiet och i fullmäktigegruppen. Enligt den lagstiftning vi har i Sverige är det så att om man begår ett brott får man ett straff. Sedan går man vidare i livet, säger Jan Düring som är gruppledare för de fem moderaterna i Bengtsfors kommunfullmäktige.

Stig Bertilsson är vald av moderaternas fullmäktigegrupp att representera moderaterna i kommunstyrelsen. Therese Carlsson tar den andra platsen.

Bertilsson har tidigare ägt tidningen Dalslänningen som har under 25 år. Förra året såldes tidningen till NWT. Dalslänningen har en dominerande roll i Bengtsfors och Dals Eds kommuner där 82 procent av hushållen har tidningen.

Men turbulensen bland bengtsforsmoderaterna är stor. Förra veckans medlemsmöte ville ha MayLis Mattson och omdebatterade Royne Karlssson i stället i kommunstyrelsen. Båda fick de flesta personrösterna i valet bland moderaterna.

– Det är någon form av militärkupp. Det här fungerar inte i en demokrati av Sveriges valör utan hör hemma i en någon annan del av världen. Det känns nog inte bra för kuppmakarna bakom detta. Själv har jag väljarnas förtroende och medlemmarnas förtroende. Det är jag stolt över, säger Royne Karlsson som stod på tjugoandra plats på valsedeln till kommunfullmäktige i Bengtsfors.

När valet var över hade Royne Karlsson fått flest personröster bland moderaterna och hamnade som förstanamn. Royne Karlsson har kvar sin plats i kommunfullmäktige.

Medlemsmötet är rådgivande men fulllmäktigegruppen beslutar om vilka den vill nominera till olika styrelser och nämnder. Jan Düring säger att det finns en avgörande faktor i valet mellan Royne Karlsson och Stig Bertilsson.

– Alla sådana här val handlar ytterst om förtroende. De som man har förtroende för blir valda, säger Jan Düring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista