Saab kan byggas i Kina

Samtidigt som spekulationerna är i full gång om Saab Autombolies framtid i Sverige är ledningen i Kina för att få fart på försäljningen. Och snart kan det tillverkas Saab-bilar i Shanghai.

Kina är det snabbast växande billandet i världen och kan snart bli det största.
General Motors, Saabs ägare, finns på plats med bland annat fyra fabriker. Där tillverkades förra året nästan 400 000 bilar, drygt hälften av dem personbilar. Var tionde bil som rullar på Kinas vägar och gator är en GM-produkt och målet är att öka marknadsandelen till 15 procent.
Saabs andel är mycket blygsam, ett hundratal sålda bilar om året. Men nu höjer Saab ribban och företagsledningen är på plats i Kina för att lansera 9-3-modellen och målet är att öka försäljningen till 3 000 bilar om året, säger Saab Automobiles VD Peter Augustsson till nyhetsbyrån TT.
Och bilarna kan på några års sikt tillverkas i Kina -i linje med GM:s nya strategi att ha produktion och marknad så nära varandra som möjligt. Och ledig kapacitet finns i bland annat GM:s Shanghai-fabrik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista