Man dog i polisens fyllecell - förundersökningen läggs ned

Förundersökningen kring eventuella tjänstefel hos polisen i Trollhättan i samband med dödsfallet i en av deras fylleceller har lagts ner. Det var en kväll i oktober förra året som en 46-årig man från Vänersborg omhändertogs för fylleri och kördes till en av polisens fylleceller i Trollhättan för att nyktra till.

Ett särskilt vaktbolag tittade till mannen och Olle som vi kan kalla honom och som jobbar i vaktbolaget gjorde det var 5:e minut. Olle antecknar hur 46-åringen hade det. Det handlar om noteringar som berättar hur mannen snarkar och sover. Anteckningarna skrivs in i ett protokoll som hänger på celldörren och där varje person som utför kontrollen också ska skriva i sin egen signatur.

Tjugo över tio på kvällen skriver man att 46-åringen snarkar och sover - därefter har man på nästkommande rader bara gjort ett upprepningstecken men där saknas signatur.Tjugo minuter senare är mannen livlös. Obduktionen visar senare på alkoholförgiftning. Enligt åklagare Tomas Wennerstrand är det nu styrkt att kontrollerna utfördes men man glömde helt enkelt av att sätta signatur. Ingen varken hos polisen eller vaktbolaget har begått något tjänstefel och därför läggs nu utredningen ner säger Tomas Wennerstrand till Sveriges Radio Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista