Residenset Vänersborg

Inget beslut om budget i Västra Götalandsregionen - Moderaterna och Kristdemokraterna rejält uppretade på styrelsemötet idag

Det blev inget beslut om budget för nästa år i på regionstyrelsens möte idag. Istället beslutades om förslag till budget. Men att inte ha en budget att opponera mot, har fått moderaterna och kristdemokraterna att vifta med kommunallagen - och de vill inte ha någon fullmäktigedebatt om budgeten nu i juni.

Kristdemokraterna och Moderaterna vill hellre att budgetdebatten förs i oktober när socialdemokraterna har bestämt sig för en skattesats. Och varken Moderaterna, Kristdemokraterna eller sjukvårdspartiet har presenterat något eget budgetförslag. Det har däremot miljöpartiet och vänsterpartiet gjort de föreslår 36 respektive 30 öres skattehöjning. Att majoriteten väljer den försiktiga eller om man så vill, fega vägen, att vänta till november med att presentera en skattesats är för att se om nationella prognoserna för skatteintäkterna ändras, de vill se om regeringen anslår några pengar i sin höstproposition och de vill ha klart för sig vad effektiviseringar i vården kan ge. Däremot har majoriteten fastslagit ett utgiftstak, så ramarna är givna och intäkterna utgår från en skattehöjning på 25 öre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista