Lilla Edet satsar på att bli trevligare

Nu skall kommunala tjänstemän och chefer i Lilla Edet gå på kurs för att bli trevligare. Det föreslår ... kommunens ledande tjänstemän.

När arbetsgivarorganisationen Svensk Näringsliv rankade företagsklimatet i Sveriges kommuner kom Lilla Edet på sista plats -sämst av 290 kommuner.
Nu har kommunledningen insett att något måste göras. Efter en liten gardering om att en del frågeformuleringar i enkäten och en del hårdfakta kan ifrågasättas medger kommunledningskontoret i sitt brev till de ledande politikerna i kommunstyrelsen att företagarna i Lilla Edet har en mycket negativ syn på kommunen.
”Framför allt måste vi ändra oss själva, vårt beteende och bemötande”, heter det i skrivelsen till kommunstyrelsen. Och därför föreslås nu kommunala tjänstemän och chefer skickas på utbildning i bemötandepolicy.
Inte nog med det: Både tjänstemän och politiker bör få medieträning, föreslår kommunledningskontoret, som vill också utarbeta servicegarantier om troliga tidpunkter för t.ex. beslut. Mer raka besked alltså.
Kommunledningskontoret föreslår också studiebesök till t.ex. Vårgårda och Alingsås, kommuner där företagarna tycker att företagsklimatet är utmärkt. Och så får politikerna i Lilla Edet en liten känga:
”Det är oerhört viktigt att kommunen framstår som relativt enad i dessa frågor, de förtroendevalda bör vara medvetna om den bild man ger av kommunen.” Redovisa gärna politiska skiljelinjer, men mindre käbbel och mer handlingskraft är väl vad man kan läsa in i den formuleringen.
Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".