Kö väntas till Uddevalla tingsrätt idag.

Uddevalla tingsrätt väntar stor anstormning av åhörare idag när 45-åringen som svindlade den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem på nästan 30 miljoner kronor står inför rätta för grovt bedrägeri. Massmedia har tilldelats extra platser för bevakningen av det uppmärksammade målet.

Tjugonio miljoner sjuhundra tusen kronor. Smaka på den summan.
Den skulle göra vem som helst av oss ekonomiskt oberoende för resten av livet. Tjugonio komma sju miljoner.
Den 45-årige ekonomen och tidigare uddevallahemsanställde har enligt egna uppgifter sedan andra hälften av 90-talet lagt merparten av miljonerna på prostituerade och ett lyxliv på de flottaste hotellen och restaurangerna.
45-åringen som är före detta elitidrottare och landslagsman. En riktig renlevnadsman, skulle man kunna tro. ”Hälsokost” står det på fakturorna från ett av horhusen han anlitat särskilt flitigt. Det i Wien. Från ett annat kallas tjänsten ”rekreation”.
Tusentals sidor med kontoutdrag i polisens förundersökning vittnar om kostnader på 20-, 30- eller 40 000 kronor gången när Uddevallahems tidigare budgetansvarige låtit flyga in prostituerade från Europa till något lyxhotell i Göteborg eller själv rest till någon världsstad i samma syfte.
På jobbet sa mannen att han tog ledigt för sina idrottsliga aktiviteter. Hemma till fru och barn sa 45-årigen att det var för jobbets skull han var så mycket ute och reste.
”Jag har levt två parallella liv”, säger ekonomen i polisutredningen. Förfalskade bokslut, saldobesked och revisorspåskrifter var några av medlen att under många år lura Uddevallahems ekonomichef och VD att allt stod rätt till.
Någon dubbelkoll gjordes aldrig förrän svindleriet till slut avslöjades i slutet av förra året genom en inkallad, extra nitisk, kvinnlig revisor.
”Då var det som det kokade i skallen”, berättar 45-åringen i polisförhör.
Idag står han till svars inför Uddevalla tingsrätt, som väntar stor anstormning av intresserade åhörare.
Jan Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista