Arbetslösa får A-kassan ifrågasatt

Arbetslösa i Västra Götaland lever mycket osäkrare än för tre år sen - andelen som får sin a-kassa ifrågasatt av arbetsförmedlingen i Västra Götaland har fördubblats sedan år 2001.

Det är den ganska nya myndigheten ”Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen” som undersöker sånt här  och den myndighetens strävan och utgångspunkt är att nya och skärpta regler ska gälla överallt.
Det finns siffror om hur många arbetslösa som har fått sin ersättning ifrågasatt och här ligger Västra Götaland i mitten av ligan. 8 av 1.000 arbetslösa fick ett sånt brev hem förra året. För tre år sen var det bara 4 av 1.000.
I hela landet är Kalmar län i topp, mer än dubbelt så stor andel som här.
De där 8 av 1.000 arbetslösa som fick det där brevet hem: ”ska du verkligen ha a-kassa egentligen”, de var 742 personer. Men en helt annan sak är hur stor andel av dessa som verkligen fick nån så kallas ”sanktion” - minskad eller indragen ersättning. Och i DETTA avseende ligger Västra Götaland nära toppen - 65 procent råkade ut för detta, mot 70 procent i llandet som är högst.
Lasse Wieslander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".