Vänersborg

Skolor var insnöade

1:54 min

När elever och lärare kom till Frändeskolan och Dalboskolan i Frändefors imorse, såg de att skolorna var insnöad. En entré var plogad, resten fick elever och lärare rensa upp.

Tilda Lidell och Christoffer Johansson var två av de elever som själva fick ploga skolområdet på morgonen.

– Jag låtsades vara en plog i alla fall, säger Tilda.

Tilda tycker om snön men hon säger också att det gärna får sluta snöa nu. Christoffer Johansson tycker också det.

– Det är mer än en decimeter i alla fall, jag tycker att det räcker med det, säger Christoffer.

Snöröjningen hade kommit i gång efter elvatiden på förmiddagen. Eleverna tyckte att snön var rolig att leka i, men Annika Karlsson-Fröjd, lärare på Frändeskolan, säger att det kan bli farligt med all snö runt skolan.

– Det blir svårt för utryckningsfordon att ta sig fram på skolområdet. Eftersom det inte är halkbekämpat så kommer det leda till att folk halkar, säger Annika Karlsson-Fröjd.

Bengt-Åke Andersson är chef för den externa förvaltningen på Vänersborgs Bostäder, som äger fastigheterna där Dalboskolan och Frändeskolan ligger och han håller med om att för mycket snö på skolområdet kan bli farligt.

– Det är farligt om det är så men vi kan inte vara på alla fastigheter samtidigt. Det måste vara en turordning, säger Bengt-Åke Andersson.

Vad står först i tur?

– Det är förskolor som står först i kö, de börjar kvart över sex. Sen är det skolorna.

Bengt-Åke Andersson säger att Vänersborgs Bostäder har haft diskussioner med den nuvarande entreprenören och kommit fram till att de inte kommer att sköta snöröjningen framöver.

– Från och med i dag så har vi en entreprenör som har ordentlig kapacitet och maskiner som klarar snöröjningen, säger Bengt-Åke Andersson.