Arbetsmarknad

Invandrare kan fylla luckor

1:30 min

Det kan bli ont om arbetskraft i Sverige nu när den största generationsväxlingen någonsin inleds på arbetsmarknaden. Men invandrarna kan bli räddningen.

Zana Rozman-Ivankovic på Arbetsförmedlingen i Uddevalla arbetar med att ge invandrare jobb.

– När över en miljon människor går i pension på tio år och ungdomarna inte räcker för att fylla luckorna öppnas nya möjligheter för invandrare, säger hon.

– Självklart finns det bland invandrare en jättestor outnyttjad grupp som kommer att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Det kommer att bli fler lediga jobb i samband med generationsväxlingen, men man måste också uppnå alla de krav som ställs på arbetsmarknaden. Och det jobbar vi med från dag ett med våra nyanlända.

Den 1 december trädde en ny lag i kraft som skall göra det lättare för dem som kommer till Sverige att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Det betyder att vi skall ha tydligt fokus på arbete och på att skapa förutsättningar för att så fort som möjligt vara matchningsbar och gångbar utifrån den svenska arbetsmarknadens krav, säger Zana Rozman-Ivankovic.

Arbetsförmedlingen får huvudansvaret, i samarbete med bland andra kommuner och företag.

Snabbt lära sig svenska, få information om var i Sverige det är lättast att få jobb, få en individuell plan, samhällsorientering. Så skall de nyanlända rustas. Det kan bli en vinn-vinn-situation. För de kommer att behövas på arbetsmarknaden när drygt en miljon går i pension på tio år. Men många behöver utbildning.

– Vi har allt från människor som inte har avslutat grundskolan till dem som har högskoleutbildningar, säger Zana Rozman-Ivankovic.