Invandrare med akademisk utbildning får inga jobb

Många långtidsarbetslösa invandrare med högskoleutbildning får aldrig ens komma på en anställningsintervju även om de söker flera hundra jobb varje år.

Sveriges Radio Västs granskning visar att det inte finns någon brist på högskoleutbildade akademiker med utländsk bakgrund i vår region. Tvärt om ökar antalet arbetslösa akademiker som har utomnordiskt medborgarskap. Det visar statistik från Länsarbetsnämnden. Trenden visar på en ökning på 9 % bara det senaste året i vårt område. Den rådande lågkonjunkturen gör att det är svårt även för svenskar med högskolekompetens att slå sig in på arbetsmarknaden. Av naturliga skäl kan man tänka sig att det då blir ännu svårare för högskoleutbildade invandrare att skaffa sig ett jobb motsvarande deras kompetens.

Den statistik som finns om det här är på många sätt svår att tolka, motstridig och ofullständig. Till exempel så saknas det statistiska fakta för år 2003 om invandrare som är födda utomlands och har fått svenskt medborgarskap.

Dessutom redovisar Länsarbetsnämnden i Borås och arbetsförmedlingarna i regionen olika siffror när det gäller arbetslösa invandrarakademiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".