Placerade barn frestar på ekonomin i Lilla Edet - fler barn mår dåligt när kommunen skär ner

Placeringarna av barn på behandlingshem och i familjehem slår hårt mot kommunernas ekonomi. Och det är konsekvenserna av tidigare besparingar som visar sig nu när allt fler barn far illa.

Kostnaderna för placering av barn och ungdomar i familjehem och på institutioner har tiodubblats sedan början av 90-talet. Det har skett samtidigt som kommunerna tvingats till stora nedskärningar. Och det hänger samman, det handlar om en ond cirkel. Karl Willborg är chef för individ- och familjeomsorgen i Lilla Edets kommun: ill I mars fick individnämnden besked om ökade resurser nästa år, men det kan i själva verket bli MINDRE resurser eftersom kommunens ekonomi försämrats snabbt. Och så fortsätter ekorhjulet att snurra. Nya besparingar som blir ökade kostnader när fler barn måste placeras om några år. Och Karl Willborg och politikerna kan inte göra det val de borde och vill göra:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".