Mellerud

Hantverkarna blir allt äldre

1:21 min

Medelåldern bland hantverkare och slöjdare blir allt högre, och det finns knappt några unga som kommer att fortsätta med den sortens hantverk. Risken är stor att det blir mycket färre hantverksmässor i framtiden.

Ligger det ett fårskinn inpackat som julklapp? Då är chansen stor att det kommer från Östanå fårgård utanför Mellerud.

Sedan 1994 har Inga Andersson sålt sina hantverksprodukter i stort sett hela landet på olika marknader.

– Den populäraste produkten är tovade sulor. Först klipper jag korken och sedan ska ullen kardas, tovas, sköljas och centrifugeras. Sedan är det torkning och därefter syr jag på maskin. Jag har aldrig räknat på tiden det tar för det vågar jag inte, säger Inga Andersson som tillsammans med sin man Per-Olof driver Östanå Fårgård.

De första fåren kom till gården 1969 och sedan har det utvecklats. Nu finns det 110 djur i fårstallet strax nedanför boningshuset.

Det är Inga Anderssons intresse för hantverk i fårskinn som drivit fram fåraveln. Det har blivit en livsstil för de båda att åka runt på hantverksmässor över hela landet.

– Vi reser från Piteå till Båstad i söder. Det börjar efter midsommar och håller på till början av december. Det är inte varje helg men bra nära, säger Inga Andersson.

Men hantverkarna och slöjdarna blir allt äldre. Medelåldern på hantverkarna ute på mässorna är 58 år och Inga Andersson fyllde själv 65 i år.

– Återväxten är väldigt dålig. Det är få yngre som håller på i dag. Vi hantverkare funderar mycket på framtiden och är övertygad om att det kommer bli allt färre hantverksmässor, säger Inga Andersson.