Näringsliv

Ont om ved i vinter

1:16 min

Ved är eftertraktad i kylan och det råder brist på torr ved. I Svanskog, nordväst om Åmål, finns det ett nyetablerat företag som säljer ved för allt vad vedkapen håller.

Delägaren Niklas Ottosson är nöjd med försäljningen som går till till både stora och små kunder i närområdet och Norge.

Ottosson konstaterar att det kalla vädret driver upp efterfrågan på ved vilket är bra för företaget eftersom de kan få fram torr ved relativt snabbt.

– Här kapar vi just nu naturligt torr gran som går att sälja på en gång. Vi kapar den från 30 centimeterslängder till 50 centimerslängder, säger Niklas Ottosson när han visar vedkapen.

I juni startade svanskogsföretaget vedförsäljning, sedan har det blivit fler verksamheter som. Men det är veden som ger den stora vinsten. Niklas Ottosson räknar med att de ska kunna både få fram ved och kapa ved hela året om.

Då gäller det att ha kontakter för att köpa in och rejäla torkar för att få veden torr. Det har företaget fått på det gamla fabriksområdet för Svaneholms bruk.

Nu börjar det märkas att kylan har hållit i sig och att det börjar bli vedbrist. I torkhallen finns det 400 vedsäckar på sammanlagt 22 kubikmeter som är på väg till norska bensinstationer.

– Det är brist på torr ved. Framförallt i Norge är det ont om ved. Desto kallare vintrar, ju mer ved får vi sälja. Kylan påverkar även oss och det gäller att ha lokaler och maskiner. Men det är klart att det blir kallt att stå ute i 25 minusgrader för att kapa ved, säger Niklas Ottosson från Svanskog.