Anpassad kollektivtrafik för funtionshindrare skall vara klar senast 2010

Fram till år 2010 ska all kollektivtrafik vara anpassad för den som är funktionshindrad - så har regeringen bestämt. Därför har Västtrafik tagit fram en handlingsplanengsplan

Om upp till 90% av alla som har någon form av funktionshinder kunde åka buss eller tåg istället för färdtjänst, skulle resorna inom den särskilda kollektivtrafiken halveras fram till 2010. Det tror i alla fall Västtrafik som tagit fram en handlingsplan för ökad tillgänglighet. Och ökad tillgänglighet kan vara tydliga skyltar i väntsalar och på hållplatser, ramper i bussarna, låggolvsbussar, hållplatsutrop, information för synskadade, och rullstolsplatser.Det som gjorts i år är upphandling av bussar i Uddevalla. Busstrafiken i Dalsland och Göta Älvdalen är upphandlad och klar sen förra året.

Den här planen är ute på remiss runt om i regionen. Och fyrstadskommunerna Trollhättan, Uddevalla Vänersborg och Lysekil skriver i ett gemensamt yttrande att de är tveksamma till möjligheten att halvera den anropsstyrda trafiken. De menar bland annat att det kanske inte räcker att göra bättre skyltar, hållplatser och utrop - för många kan det vara ett problem att ta sig till själva hållplatsen.

Därför ifrågasätter Fyrstadskommunerna om det räcker med att anpassa fordon och service och de väcker också frågan vilka andra trafikformer som skulle kunna göra tillgängligheten ännu bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".