Hårdare straff för Dinglekidnappning

Det blev skärpta straff i hovrätten för flera av de dömda i människorovsmålet i Dingle.

Människorov, alltså att med våld föra bort och hålla en person fången för att skada och utpressa honom, är ett utomordentligt allvarligt brott. Det visar hovrättens dom som skärper straffen för tre av de fem gärningsmännen. De två ledarna för människorovet får sina straff höjda från fem till sex års fängelse, som är maximistraffet för mindre grovt människorov. En tredje gärningsman får också han straffet höjt med ett år till fyra och ett halvt års fängelse. De två återstående gärningsmännen får sina tidigare straff fastställda av hovrätten. Alla fem hade överklagat Uddevalla tingsrätts dom från i mars. Fyra av fem gärningsmän förnekade helt brott.
Det var i mitten av januari som en 27-årig bohusläning lurades till en lägenhet i Dingle, där han överfölls, misshandlades och bunden till händer och fötter fördes till Göteborg, där han under förnedrande former hölls fången i nästan ett dygn. Under denna tid utsattes mannen för upprepade skenavrättningar med en klickande pistol. Bakgrunden var en påstådd skuld. Till slut släpptes 27-åringen svårt chockad. Sedan dess lever han på hemlig adress under skyddad identitet.
En nyckelroll i det här människorovsdramat hade en 20-årig munkedalsbo, som var den som lurade 27-åringen till lägenheten i Dingle, där denne togs till fånga. Munkedalsbon får sin tidigare dom på ett och ett halvt års fängelse för medhjälp till människorov fastställd av hovrätten. Alla övriga dömda är göteborgare. Den femte gärningsmannen behåller sin dom på fyra års fängelse.
Jan Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista