Sommarlov utan kommunal försäkring för Trollhättebarn

I Trollhättan lever barn och föräldrar farligare än på andra håll här i väst - för när skolavslutningen är avklarad, slutar kommunens försäkring för barnen att gälla:

Trollhättan är den enda kommun här i väst som har valt bort att ta en heltäckande försäkring för förskole- och grundskoleelever, en försäkringen som gäller loven också.
Det är Trygg-Hansa som har gjort sin årliga genomgång av hur kommunerna försäkrar eleverna. 
54 kommuner i hela landet väljer bort det heltäckande försäkringsskyddet. Här i väst är det alltså bara Trollhättan.
Mats Viking, ordförande i utbildningsnämnden, socialdemokrat, kan bara beklaga. Han var med förra gången under 90-talets början när det var svårt i kommunerna. Det var då som Trollhättan tog bort den bättre försäkringen.
Hans tröst är att Trollhättan har prioriterat sådant som personaltäthet i skolan. I det avseendet ligger Trollhättans stad bättre till än många andra.
Just i sommar håller Trollhättan på och ska förnya sina skolförsäkringar. Men nu är läget lika svårt igen med pengarna - sju miljoners minus hotar på skolsidan, så hoppet är inte stort att Trollhättan ska orka med de där 3 - 400.000 kr som en bättre försäkring skulle kosta.
Lasse Wieslander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".