Torskfiskestopp föreslås i Kattegatt

Forskare föreslår nu ett totalt stopp för torskfiske i Kattegatt, östra Östersjön och längs norska kusten under 2005. Det är det internationella havsforskningsrådet (ICES) som varnar för att torskens återväxt i de aktuella områdena är alldeles för svag.

På fredag presenterar rådet sin senaste rapport över fiskbestånden, men redan på tisdagen avslöjade ICES sina dystra torsksiffror.
För torsken i östra Östersjön rekommenderar rådet ett lekbestånd på 240 000 ton. Men enligt ICES ligger beståndet i dag på mindre än 100 000 ton. Och inte ser det bättre ut för torsken i Kattegatt. ICES uppskattar beståndet till 2 800 ton, och vill att fisket upphör till dess att beståndet når 6 400 ton.
David Griffith, generalsekreterare för ICES, säger i ett pressmeddelande att han hoppas att forskarråden ska leda till ett minskat fisketryck på torskbestånden så att fisket kan bli uthålligt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".