Man kapade en annan mans identitet

Nu åtalas Brinkebergs-fången för en massa brott som har med den här personlighetskapningen att göra. Men börjar man luska lite i det här, så är det ganska många till som har gjort fel.

Och mannen nere i Skåne som har samma namn som Brinkebergs-fången, han är mycket upprörd. Han fick en lapp om adressändring och sa ifrån om att han skulle minsann inte flytta till Vänersborg, allra minst till Brinkeberg. Fast han blev folkbokförd på fängelset i alla fall.

Och han berättar om vilket jobb han hade att få med sig skatteverkets jurister på att flytta folkbokföringen igen. ortfarande så bor han officiellt bara tillfälligt i Skåne, det gick inte lika lätt att flytta ut från fängelset, om man säger så. Och fortfarande när han fick sin deklarationsblankett i våras, så stod det att han hade tagit ett banklån i SE-banken på 140.000 kr.

Och det beror ju på att Brinkebergs-fången med samma namn verkligen inte var inaktiv när han väl hade kapat skåningens identitet. Han försökte låna pengar här och var på institut, lyckades ibland, han beställde varor och till och med frimärken. Skåne-polisen trodde inte på den drabbade skåningen utan han fick göra en god del av utredningen själv, innan Vänersborgs-polisen tog över och löste den tragikomiska historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista