Allt fler elever får underkänt

Allt fler elever  lämnar nian utan godkända betyg i år jämfört med förra året. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Väst gjort. 
Sju av 14  kommuner i väst är klara med att sammanställa niornas betyg och merparten av dessa visar på en ökning.

I de sista skälvande minuterna av vårterminen filas det på betygen för niorna. Det är ett viktigt dokument och en inträdesbiljett till framtiden.
Men det är inte alla som klarar att få godkänt i kärnämnena engelska ,svenska och matematik. Klarar man inte det är man heller inte behörig att söka in till gymnasiet.
Av 14 kommuner i väst är hälften klara med alla siffror och sammanställningar av betygen. 
Merparten av de kommuner som är färdiga släpper ifrån sig fler elever i år jämfört med föra året som INTE klarar kraven och därmed missar chansen att söka till gymnasiet.
I Strömstad tex, förra året var det drygt 12% som inte fick godkända betyg i år är det dryga 17% som inte klarar sig betygsmässigt.
Uddevalla, där har det skett en fördubbling från förra årets 8% till hela 16% som inte når upp till godkända betyg. I Mellerud missade 6% av förra årets niondeklassare och i år har det ökat till 8% av eleverna som alltså inte lär rama in sina betyg.
Men som alltid så finns det de som visar på motsatsen också.
I Lysekil där har man sen Wernerssonpengarna delades ut i slutet av 90-talet satsat mycket på specialpedagoger och kommer att fortsätta med det och det kan vara en förklaring till att allt fler elever klarar sina betyg och blir godkända, det säger biträdande rektor vid Gullmarsskolan Urban Hansson. 
Förra året var det 4,7% som inte fick godkända betyg i Lysekil och i år 4,5%.
Tanum är en annan kommun där det ser ljust ut, ljust såtillvida att man ligger på samma nivå, 6% av eleverna både förra året och i år som inte når godkänt.
Angelique Hvalgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista