Regler för Wernersonpengar ändrade - Uddevalla kommun lättad

Det ska bli lättare för kommunerna att få statliga extramiljoner till skolan. Igår beslutade regeringen lätta på villkoren, och det kommer som en lättnad för Uddevalla kommun, som gått miste om tidigare Wärnersson-pengar.

Nu är pengarna i hamn till skillnad mot förut, då Uddevalla fick bakläxa och gick miste om miljonerna, eftersom man inte kunde visa på att pengarna använts till att anställa fler lärare, - i en situation med färre elever och övertaliga lärare.

Wärnerssonpengarna kom till 2001 för att kommunerna skulle få råd att anställa fler på skolor och fritidshem. Men regelsystemet fick kritik för att slå orättvist, och nu ändras reglerna.

Kommunerna får utgå från hur många elever man har i år och utifrån det se till att öka skolpersonalen. Räkningen börjar om, så att säga, och det gynnar Uddevalla. Dessutom får 25% av statsbidraget till skolan användas till att öka personalen på skolor, där man fått fler elever än förut.

Där går alltså staten in med pengar som kommunerna fått stå för ensamma förut. Och i kommunerna får också använda pengarna till att betala andra kommuner som tar emot deras gymnasieungdomar. Men en sak kan skolchefen i Uddevalla inte lova, trots det välkomna tillskottet på över 5 och en halv miljoner kronor per år fram till 2007. Det är inte alls säkert att Uddevalla kan lyfta sig från den absoluta bottenplaceringen i tabellen över lärtartätheten i hela landet. Förra läsåret hade man 6,8 lärare per 100 elever mot riksgenomsnittet på 7,7.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista