Lågt valdeltagande gynnade Junilistan

Ju större kommun, desto fler som går och röstar. Det är en tydlig trend i årets svenska EU-val.

Analys:
Högst valdeltagande i landet har höginkomstagarnas favoritkommuner i Storstockholm, Danderyd och Lidingö, men också där har nästan varannan väljare stannat hemma.
Om man tittar på de 14 kommunerna i Radio Västs sändingsområde finns en tydlig trend: Ju större kommun desto högre valdeltagande - med trestadskommunerna Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla i topp. Vänersborg är med 37,8 procent den enda av de 14 kommunerna som ligger över riksgenomsnittet.
Lägst valdeltagande hade Strömstad, knappt 28 procent - och så var det i riksdagsvalet för två år sedan också.
En av förklaringarna är den stora andelen norska medborgare som inte får rösta.
Annars är det Dals Ed - den minsta kommunen - som även ligger i botten när det gäller valdeltagande. 29,1 procent. Och då växer ett annat samband fram. Uppstickaren Junilistan har gynnats av det låga valdeltagandet.
Av alla valdistrikt i hela landet fick Junilistan det näst största stödet i Nössemark i Dals Eds kommun. Och Bengtsfors och Dals Ed är de kommuner av Sveriges 290 kommuner där Junilistan gjorde sitt bästa resultat, drygt 26 procent i båda kommunerna.
När väljarna vill uttrycka missnöje med de etablerade partierna gör de det antingen genom att strunta i att rösta eller att rösta på något alternativ när den chansen dyker upp.
/Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista