Vård och omsorg

Sjukvården lär av USA

Nu vill regionen öka kvaliteten på vården i Västra Götaland genom att lära sig av hur man gör i USA. I morgon hålls en konferens där en amerikansk hälso- och sjukvårdsorganisation är huvudtalare.

– Vi måste självklart lära oss inom regionen, men även vidga våra vyer och se på vad andra system gör som vi kan lära oss av, säger Anna Ringheim som är projektledare på regionens Centrum för Verksamhetsutveckling, en av arrangörerna till konferensen. Den andra arrangören är Centre for Healthcare Improvement vid Chalmers.

En amerikansk hälso-och sjukvårdsorganisation är alltså huvudtalare på konferensen Lärande över Gränser, där regionen enligt pressmeddelandet är på jakt efter nyckeln till en effektivare sjukvård.

USA ses inte alltid som ett gott exempel på effektiv sjukvård. I samband med röstningen om Obamas sjukvårdsreform presenterade flera internationella medier siffror som visade att USA ligger i botten i världen, vad gäller effektiv sjukvård per capita.

– Det finns ju bra och dåliga system, precis som i Sverige. Det som är unikt för just det här sjukvårdssystemet är att det fångar upp patienterna innan de blir för sjuka, och det har också starkt IT-stöd i sin verksamhet, säger Anna Ringheim.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista