Carina Hammar-Knutsson och Marianne Häll ser till så maten lagas i köket i Dals-Rostock. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
Mellerud

Mellerud toppar matlistan

1:05 min

Det finns två viktiga delar i recptet på mat till äldre i hemmet och det är varm mat och uppdukat på det egna köksbordet.

Tre kök i Mellerud ser till att ett hundratal pensionärer får varm mat var dag ute i sina egna hem. Det ger resultat.

I Socialstyrelsens brukarundersökning får Mellerud höga poäng för maten, högst i landet faktiskt. Det är pensionärerna själva som sätter poängen.

På tisdagen serveras det det bruna bönor och fläsk ifrån det lilla köket i Dals Rostock där Carina Hammar- Knutsson och Marianne Häll huserar.

– Vi gör mat från grunden , säger Carina Hammar-Knutsson och tar ett rejält tag med sleven i grytan där bruna bönor kokar.

Det gäller att den varma maten når ut till den som väntar och att maten håller minst 60 grader. Varje vecka följer kostenheten upp kvaliteten på matleveranserna.

I ugnen på Karolinen i Dals Rostock ligger ett antal värmeplattor som värms upp till 100 grader. De förpackas runt maten i speciella värmelådor.

– Vi är mycket glada över att vi får laga maten och att den inte kommer i färdiga lådor som det gör i en del kommuner. Det är säkert en anledning till de positiva svaren från brukarna, säger Carina Hammar-Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista