Arbete

Skattechock för svenskar i Norge

Sedan årsskiftet så måste de tusentals svenskar som arbetspendlar eller säsongsarbetar i Norge ansöka om nya skattekort för att arbeta i landet – annars riskerar de att få betala 50 procent i skatt.

För att arbeta som utlänning i Norge behöver man ansöka om ett så kallat d-nummer som är ett tillfälligt personnummer för människor som vistas i landet i mindre än 6 månader.

Tidigare har alla personer med d-nummer fått ett skattekort utskickat till sig. Ett skattekort som de sedan lämnat till sin arbetsgivare med en uppskattning på hur mycket de ska betala i skatt.

Från årsskiftet gäller däremot nya regler sedan den norska staten fått problem med att d-nummerna utnyttjats. Höga löner och låga skatter gör Norge till ett attraktivt land att arbeta i för människor över hela världen vilket lett till ett ökat problem med falska identiteter.

För att få ett nytt skattekort måste alltså de svenskar som vistas tillfälligt i Norge uppsöka ett norskt skattekontor med ett giltigt id-kort och personbevis från Sverige.

Gör man inte det så riskerar man att den norska arbetsgivaren drar 50 procent i skatt. Det kan skapa bekymmer för dem som pendlar för att arbeta i Norge då de norska myndigheterna inte skickat ut någon information till de som har ett d-nummer.

Veckopendlare som har hört av sig till Radio Väst ställer sig därför frågande till varför de inte fått någon information. De som inte själva snappat upp nyheten riskerar att få betala upp emot 20 procent mer i skatt – pengar de visserligen får tillbaka men först ett helt år senare.

Anders Abrahamsson
anders.abrahamssom@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".