Foto: Skoob Salihi/SR Väst
Teater

En barnbiljett till år 2022

Vad gör vi år 2022?
1:47 min

Den fjärde februari är det premiär för en ny musikalisk science-fiction-föreställning för barn på Regionteater Väst. Året är 2022.

Lisa och Lage har en superhemlig pizzaklubb i en uppfinnarverkstad. Det är Lothars verkstad, han är uppfinnaren. Han bor där med sin känsliga robot Viktor Pettersson. I verkstaden är det full fart. Det uppfinns saker, sånger sjungs och det bakas pizza.

”2022 - Vad har vi på pizzan då?” heter föreställningen. Men pizzan är en metafor för något mycket större, enligt skaparna Sverker Stenbäcken och Per Umaerus.

– Vi har gjort en föreställning om framtiden för barn. De ska känna att den ska handla om just deras kommun i Västra Götaland. Vi försökte hitta något gemensamt för hela regionen och det var pizza. Det finns pizzerior överallt, säger Per Umaerus.

– Pizzan får vara en metafor för just din kommun 2022, säger Sverker Stenbäcken.

Roboten Viktor Pettersson, spelad av Per Umaerus, är väldigt känslig. Men uppfinnaren Lothar, som spelas av Sverker Stenbäcken har installerat känsloreglage, som man kan vrida på för att antingen göra Viktor glad, ledsen eller lite lagom.

Det är bara en av uppfinningarna som kommer att finnas år 2022.

– Där har vi en samtalsnivåupphöjare, där har vi långdistansavlyssningsaggregatet. Vi har seöveraxelnbackspeglarna, säger Sverker Stenbäcken innan Per Umaerus hoppar in.

– Och pizzan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".