Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Sjukvård

Regionen belönas för kortare vårdköer

Västra Götaland får 251 miljoner kronor när regeringen delar ut den så kallade kömiljarden för 2010. Regionen får bidraget för att köerna har kortats inom sjukvården.

När socialminister Göran Hägglund presenterade hur regeringens kömiljard för 2010 fördelas visar det sig att Västra Götaland får mest pengar. Däremot är det Halland som får störst del av kakan om man ser till summa per invånare.

Kömiljarden är ett bidrag som staten delar ut till de landsting som kortar sina vårdköer. Nästan 90 procent av patienterna får vård inom vårdgarantins tidsgränser, visar regeringens rapport.

Kriterierna för att få del av kömiljarden bestäms i en årlig överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Enligt en färsk uppgörelse mellan regeringen och SKL ska pengarna för 2011 fördelas till landsting som kan erbjuda vård inom 60 dagar i stället för den tidigare gränsen vid 90 dagar.

Kömiljarden (kronor/invånare)

1. Halland - 326 kr            
2. Jönköping - 200 kr                          
3. Kalmar - 200 kr                             
4. Kronoberg - 197 kr               
5. Gotland - 164 kr                              
6. Norrbotten - 164 kr                             ´
7. Jämtland - 161 kr              
8. Värmland - 161 kr               
9. Västra Götaland - 160 kr

Källa: TT                       

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista