1 av 2
2 av 2
Henric Ericsson och Ann Hedencrona
Mellerud

Betygen måste upp i Mellerud

0:29 min

Eleverna i nian i Mellerud har svårt att få godkänt i alla ämnen. 35 procent av niondeklassarna var underkända i något ämne 2010. Skolinspektionen anser Melleruds kommun snarast bör förändra situationen.

– Vi kanske har en för låg förväntan på eleverna. Vi måste jobba med att stärka elevernas självkänsla och att det är okej att nå målen. Det gäller både för skolpersonal och föräldrar, säger Ann Hedencrona som är kultur-och utbildningschef vid Melleruds kommun.

Skolinspektionen granskar fel och brister i kommunernas skolor. För Mellerud handlar det om att det är en bristande helhetssyn från årskurs ett till gymnasiet och att många elever inte når målen.

– Riksgenomsnittet visar att ungdomar har sämre måluppfyllelse nu än vad de hade förr. Jag tror personligen att de vuxna har svårt att vara i barnens värld. Då anser barnen att de inte blir uppmärksammade utan går sin väg. De vuxna gör dem till förlorare. Vi ska se till att de blir vinnare för det är vår skyldighet, säger Ann Hedencrona.

Det ska bli en ändring i Mellerud. Det lovar både tjänstemännen och politikerna. Moderata ordföranden i kultur- och utbildningsnämnden, Harald Ericson ,anser att pengarna räcker .

– Vi borde klara bättre resultat med de resurser som finns. Det gäller att jobba med inställningen och med utbildning av all personal, säger Harald Ericson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista