Saab

Länsstyrelsen har rätt till Saabmiljoner

1:44 min

Kronofogden kräver nu Saab Automobile på 83 miljoner kronor efter att de under förmiddagen avgjort en tvist mellan biltillverkaren och länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Om vi finner att det inte uppenbart är felaktigt som länsstyrelsen kräver så har vi rätt till verkställighet. Vi har alltså rätt att driva in de här pengarna, säger Maria Mindhammar, kronodirektör vid Kronofogdemyndigheten om beslutet.

De pengar som Kronofogden nu förbereder sig på att driva in kommer från den statliga lönegarantin som Saab fick del av under rekonstruktionen 2009. Pengarna är att betrakta som ett lån och ska därför betalas tillbaka. Länsstyrelsen i Västra Götaland var de som stod för notan och som nu kräver tillbaka pengarna.

Men i och med att Saab samtidigt fick rätt till ett offentligt ackord skrevs 75 procent av skulderna ner. Saab anser att hela lönegarantin ska omfattas av ackordet medan länsstyrelsen, å sin sida, tycker att 111 miljoner kronor av totalt 305 miljoner kronor inte ingår. Det är de pengarna man nu med hjälp av Kronofogden vill ha tillbaka.

Eftersom Saab, enligt ackordet betalt 25 procent av skulden är det i praktiken 83 miljoner som man tvistar om.

Enligt Saab informationsdirektör Eric Geers kommer Kronofogdens beslut att överklagas, och därmed tas tvisten alltså till tingsrätten. Trots detta så kommer utmätningen av Saab att påbörjas, säger kronodirektör Maria Mindhammar.

– Saab är ett stort företag med många anställda, och vi vill ju göra det här så bra som möjligt. Men vi påbörjar processen så får vi se vad som händer med överklagan och tingsrättens eventuella beslut framöver, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista