Ingen kö till bankomaten under årets fattigaste månad. Foto: Anders Abrahamsson/SR Väst
Ekonomi

Fattigaste helgen i antågande

1:29 min

När jul- och nyårsfirandet är över vaknar många svenskar upp med en ekonomisk baksmälla i januari. Decemberlönen är sedan länge slut och dagarna innan årets första lön kommer kan vara knapra.

Enligt en kartläggning som Finansinspektionen har gjort saknar 17 procent av de svenska hushållen marginaler, och vid slutet av månaden finns sällan några pengar kvar.

I januari blir detta extra tydligt då många redan spenderat sina pengar kring jul och nyår samtidigt som de betalat sina kvartalsräkningar i slutet av december. För Liselotte Linderot innebär det att hon får leva lite mer sparsamt.

– Det är tufft efter jul, det har gått åt mycket pengar till julklappar och mat till barn och barnbarn så man får leva lite snålare. Det blir mer husmanskost och mindre fredagsmys, säger Liselotte Linderot.

Och i handeln märks det tydligt att pengarna att konsumenterna är fattiga.

– Varje år har vi en dipp, du kan fråga alla handelsmän om det, säger Kurt Johansson, som har en optikerbutik i Uddevalla.

Även många frisörer står och rullar tummarna.

– Det har varit mindre att göra, säger en Seina Botravalli som har en frisörsalong i Uddevalla.

Anders Abrahamsson
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista