Foto: Tanums kommun
Snacka skola

Lärarna slår larm

1:28 min

I ett brev till politiker och förvaltningsledning skriver lärarna i Hamburgsund att deras arbetssituation handlar allt mer om brandkårsutryckningar och allt mindre om undervisning. De som kommer i kläm är elever i behov av stöd.

I brevet beskriver Lärarna på Hamburgsundskolan en vardag där deras tid allt mer äts upp av arbetsuppgifter som de inte har kompetens för. De menar att allt fler elever är i behov av stöd på olika sätt. Men lärarna upplever att de fått allt sämre möjligheter att hantera situationen.

Ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen i Tanums kommun, Bengt Mattsson säger att han inte ifrågasätter lärarnas beskrivning:

– Beskriver de situationen så här så är den förmodligen sådan. Jag tar åt mig det som står i skrivelsen.

Följden blir att arbetsglädjen går förlorad skriver lärarna som vill ha mer resurser och anpassade skolformer.

Bengt Mattson säger att det finns pengar, men att de ska se över hur de fördelar resurserna. Mattsson säger att förvaltningsledningen också behöver analysera hur personalens arbetstid används:

– Jag har ju fått en indikation på att undervisningstiden har minskat de senaste åren. Och det är ju något man måste analysera och titta på. Är det så är det ju lite märkligt, om elevernas behov är större och lärarna undervisar mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista