Trollhättan

Fartyg krockade med sluss

"Landgången blev tillknycklad"
0:50 min

Problem med backen på fartyget Global 1 gjorde igår kväll att det krockade med den översta slussen i Trollhätte kanal.

Enligt Ingvar Dyberg, sjötrafikområdeschef vid Sjöfartsverket, så gjorde krocken att landgången som ligger ovanpå slussen, och som är till för de gående som vill passera, blev tillknycklad.

– Om det blev några fler skador vet man inte än, men det ska vi naturligtvis undersöka, säger han.

Orsaken till krocken var att befälhavaren inte fick manöver så han kunde backa fartyget, som hade låg fart vid tillfället, när man närmade sig slussen.

– Därför ligger det nu kvar vid kajen, eftersom vi inte vågar låta det gå vidare innan man vet vad det är för fel på det, säger Ingvar Dyberg.

Besättningen på båten vill inte kommentera det som hände, säger Ingvar Dyberg, och man vet inte om det inträffade beror på ett maskinfel eller den mänskliga faktorn.

Det är inte bara på grund av kommande slussar och passager som Sjöfartsverket vill hålla kvar fartyget, på grund av att man lotsas av isbrytare vissa sträckor vill man också vara säker på att Global 1 fungerar som det ska så det inte kör in i isbrytaren.

Efter Sjöfartsverkets inspektion och reparation kom trafiken på kanalen igång igen vid 02-tiden i natt och nu går den som vanligt.

Cecilia Bäcklund
cecilia.backlund@sr.se
0522 – 67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".