Rånardomar överklagas

Det blir fortsättning på rättegångarna mot de män som gjorde 12-miljonersrånet mot en värdetransport och sparbanken i Grebbestad i fjol påsk. För tre veckor sedan dömdes flera av rånarna till långa fängelsestraff och nu överklagar både de dömda och de två åklagarna till hovrätten.

Åtta års fängelse för grovt rån för tre av rånarna blev Strömstads tingsrätts dom för tre veckor sedan.
Den fjärde mannen, 32-åringen som efter rånet blev elev på konstskolan Gerlesborg i Tanum, fick sex år., därför att han skvallrat på medbrottslingarna. Hans berättelse blev avgörande för rättegången, eftersom bindande teknisk bevisning saknas i målet.
Alla dessa fyra överklagar domen. De tre förstnämnda nekar fortfarande till rånet.
Och vad gäller 32-åringen, konsteleven, som vill ha kortare fängelsestraff, k a n åklagarna tänka sig en ytterligare strafflindring. Men i stället överklagar också åklagarna tingsrättens dom vad gäller tre andra inblandade i rånet.
Den 41-årige göteborgare som upplät en sommarstuga intill Fjällbacka golfbana till rånförberedelserna och fick fyra års fängelse för medhjälp till grovt rån, honom vill åklagarna ha dömd för huvudgärningen och kräver längre fängelsestraff.
40-åringen som tillverkade spikstjärnor för att punktera förföljande polisbilar och dessutom borrade upp ett vapen, som dömdes för medhjälp till grovt rån med skyddstillsyn som påföljd, för honom kräver åklagarna i hovrätten nu fängelse.
Och en sjunde inblandad, 42-åringen som frikändes av tingsrätten för skyddande av brottsling, också för honom kräver nu åklagarna fängelsestraff när det stora rånmålet prövas på nytt i hovrätten. Där tas Grebbestadsrättegången om i slutet av juni och början av juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista