Foto: Erik Yngvesson/Scanpix
Vargjakten

Vill att jägarna avstår jakten

1:12 min

Naturskyddsföreningen i Dalsland vädjar till vargjägarna att avstå från att skjuta den sista vargen som återstår i Västra Götaland.

– Vi säger inte att man aldrig ska jaga varg, men just nu inget behov. licensjakten drabbar fel individer, till exempel alfahannen på Kroppefjäll, säger Ingvar Arvidsson, som är ordförande i Naturskyddsföreningens avdelning i Bengtsfors/Skogsdal.

Det var alltså en alfahanne som sköts under vargjakten både i år och förra året. Därmed blir det inga vargvalpar i den familjen.

Ingvar Arvidsson vädjar alltså till jägarna att dom ska avbryta jakten på den sista vargen dom har tillstånd att skjuta.

Och det finns fler skäl att behålla vargen i Dalsland, säger han. Vargarna är mycket bättre än jägarna på att hålla balansen i naturen, genom att döda bara de svagaste djuren:

– Vargens betydelse för en frisk älgstam har man talat lite om, och det är avgörande. Erfarna jägare är medvetna om att älgstammen inte är starkt och frisk. Därför behöver vi vargen.

En varg kvar att skjuta

Foto: Lise Åserud/Scanpix

#text=4308480# fortfarande en varg kvar i sin jaktkvot. I landet i stort har nu 16 av 20 vargar dödats. Elva vuxna och fem valpar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista