1 av 2
Vem blir Sahlins efterträdare? Foto: Scanpix
2 av 2
Jörgen Hellman (S)
Politik

Inget namn - bara en "profil"

1:29 min

Något namn på den partiordförande som socialdemokraterna i Norra Älvsborg och Bohuslän vill ha, det lär vi inte få idag. Det valberedningen vill ha av partidistrikten den här veckan är bara synpunkter på hur den nya partiledaren ska vara, en "profil" på personen.

Ordföranden i Socialdemokraterna i Norra Älvsborg, Jörgen Hellman, säger till Sveriges Radio Väst att det viktigaste kriteriet för den nya partiledare är att han eller hon kan föra partiet till en valseger. Distriktet kan alltså inte tänka sig någon "övergångslösning".

– Nej, vi vill ha en långsiktig lösning, som sträcker sig över flera mandatperioder.

Vilka kandidater som skulle vara tänkbara vill inte Jörgen Hellman säga något om.

– Ingen aning. Vi följer valberedningens rekommendation på hur vi ska jobba med den här frågan, så nu resonerar vi profilfrågor.

– Personfrågan kommer upp i februari, säger Jörgen Hellman.

På frågan hur profilen på den nya (s)-ledaren ser ut säger Jörgen Hellman att han eller hon ska kunna hålla ihop partiets alla delar och tydligt visa vad socialdemokratin står för.

– En lyssnande och folklig person som kan utveckla partiet och, som sagt, återvinna förtroendet och leda oss till en valseger.

För övrigt vill Jörgen Hellman inte säga något om vilka personer som skulle kunna göra detta. Det är viktigt att valberedningen skapar en profil och resonerar med olika kandidater om den, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista